Deze pagina biedt algemene informatie over een bepaalde categorie. Druk op de knop Help voor informatie over specifieke producten () aan de rechterkant van de configurator.

Processor (CPU)
De processor/CPU (Central Processing Unit) is het brein van je computer. De CPU bestaat uit een stuk geëtst silicone en levert ongekend krachtige prestaties. Deze coördineert de belangrijke processen in je computer, vertelt alle randapparatuur wat er moet gebeuren en hoe. De snelheid van een processor wordt aangegeven in megahertz (MHz). Duizend megahertz staat gelijk aan één gigahertz (GHz). Dat betekent dat een processor van 3,2ghz 3200mhz haalt.

Veel mensen denken dat een snellere processor garant staat voor een snellere pc. Wanneer je een processor uitkiest, is het verstandig niet al je geld op deze snelheid in te zetten. Je kunt beter gaan voor een uitgebalanceerd systeem:

Voorbeeld 1:

Intel® Core™ i7-7700K Processor @ 4.2 GHz met 8GB RAM.

Voorbeeld 2:

Intel® Core™ i5-7600K Processor @ 3.5 GHz met 16GB RAM.

Welke computer is sneller? Voor gaming of veeleisende toepassingen, raden we je aan te kiezen voor een computer met de specificaties uit het tweede voorbeeld, omdat deze set-up twee keer zo veel RAM biedt. Daarmee kun je meerdere programma's tegelijkertijd open hebben staan, waardoor er een betere stabiliteit ontstaat voor het gamen en de computer goed blijft reageren op je veeleisende commando's. Zie Geheugen (RAM) voor meer informatie.

Multikernprocessoren

Multikernprocessoren (multiple core processors) zijn ontworpen om ongekende prestaties te kunnen leveren bij het gebruik van toepassingen die multi-threading (het gebruiken van meerdere threads) ondersteunen.

Naast het besturingssysteem Microsoft Windows, dat multi-threading ondersteunt, zijn high-end videobewerkingspakketten en games, de belangrijkste toepassingen die multi-threading ondersteunen. Ben je van plan meerdere programma's tegelijkertijd te gebruiken? Overweeg dan de aanschaf van een multicore processor.
Mits de toepassing is geschreven om te profiteren van meerdere kernen, kun je ervan uitgaan dat vier cores in de regel beter zijn dan twee, en acht cores beter dan vier.

Zie ook: Hyper Threading Technology (HTT)

Wat kan ik het beste kiezen? Een Intel of AMD Processor™?

Wanneer je een nieuwe computer gaat samenstellen, kun je kiezen voor een computer op basis van een Intelprocessor of AMD-processor. Beide processoren zijn van hoge kwaliteit en leveren uitstekende prestaties. Momenteel lopen de Intelprocessoren voorop als het gaat om prestatievermogen, maar de AMD-processoren bieden de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je gaan voor de beste prestaties? Kies dan een computer met een Intelprocessor. Wil je een computer die goed presteert maar ook betaalbaar is? Kies dan een computer met een AMD-processor.