Deze pagina biedt algemene informatie over een bepaalde categorie. Druk op de knop Help voor informatie over specifieke producten () aan de rechterkant van de configurator.

Moederbord
Het moederbord, de naam zegt het al, is het belangrijkste onderdeel van je computer. Bijna elk onderdeel in jouw computer is op een of andere manier verbonden met het moederbord. Daarom is het erg belangrijk dat je kiest voor een computer met een krachtig en betrouwbaar
moederbord.

Onze computers zijn altijd voorzien van moederborden van gerenommeerde merken, zoals ASUS en Gigabyte. Moederborden hebben allerlei ingebouwde functies, zoals kaartsleuven, CPU-aansluitingen, uitbreidingssleuven, enz. We hebben een aantal definities van de afzonderlijke onderdelen van een moederbord voor je op een rijtje gezet:

PCI-POORTEN

Een moederbord heeft een aantal PCI-poorten. PCI staat voor Peripheral Component Interconnect. Hierop sluit je onderdelen aan, zoals een netwerkkaart of wifikaart, USB-kaart, geluidskaart, enz.

PCI EXPRESS-POORTEN

Een moederbord heeft een aantal PCI Express-poorten. Hierop sluit je de PCI-E-onderdelen, zoals de grafische kaart, netwerkkaart of wifikaart, USB-kaart en streaming-kaart aan.

USB-POORTEN

USB staat voor Universal Serial Bus. USB-poorten stellen je in staat op een eenvoudige manier randapparatuur, zoals een printer, scanner, webcam, kabelmodem, mobiele telefoon, externe harde schijf en nog veel meer aan te sluiten op je computer. We raden je dan ook aan voldoende USB-poorten aan je computer toe te voegen, om ook in de toekomst voldoende aansluitmogelijkheden te hebben.

SERIAL ATA (SATA)

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) is de interface die wordt gebruikt om de harde en optische schijven aan te sluiten op het moederbord. Oorspronkelijk was de snelheid 150 Mb/s, maar deze is verhoogd naar 300 Mb/s en vervolgens zelfs naar 600 Mb/s (ATA 600). SATA (vervangt de ATA-interface) maakt gebruik van dunne kabels om de luchtcirculatie te verbeteren. Ook de noodzaak van een master/slave-configuratie wordt hiermee overbodig. SATA belooft in de toekomst een nog snellere interface op de markt te brengen.

M.2

M.2 is een nieuwe technologie en een specificatie voor intern gemonteerde insteekkaarten. Het vervangt de mSATA-standaard en is beter geschikt voor solid-state opslag, en wordt met name gebruikt in kleine apparatuur, zoals ultrabooks en tablets.

NVMe

NVM Express (Non-Volatile Memory Express) is een interfacespecificatie van een logisch apparaat voor toegang tot niet-vluchtige opslagmedia gekoppeld aan een PCI Express-bus (PCIe). Deze technologie zorgt voor een groot aantal prestatieverbeteringen in SSD's.

HYPER THREADING-TECHNOLOGIE

Hyper threading-technologie verbetert de prestaties van je computer. Dit gebeurt op twee manieren: bij het gebruik van multi-threaded software of het gebruik van software in een multitasking-omgeving. Software die gebruikmaakt van meerdere stukjes code (threads) herkent de processoren met HT-technologie als twee processoren. HT-technologie maakt het mogelijk dat de processor werkt aan twee afzonderlijke threads tegelijkertijd in plaats van één. Daar komt nog bij dat toepassingen kunnen profiteren van een multitasking-omgeving - twee of meer verschillende softwareprogramma's tegelijkertijd aansturen wanneer deze draaien onder een besturingssysteem zoals Windows. Beide manieren zorgen voor betere prestaties en een kortere wachttijd voor de gebruiker.

PS/2:

Sommige moederborden worden nog steeds geleverd met een ingebouwde PS/2-poort. Deze zijn doorgaans bedoeld voor mensen die hun oudere randapparatuur willen blijven gebruiken, die geen USB ondersteunt. PS/2-poorten vormden in de jaren '90 de belangrijkste verbinding tussen je toetsenbord en muis. IBM zorgde ervoor dat ze heel populair werden. Tegenwoordig zijn deze poorten bijna allemaal vervangen door USB.